APL eller APF?

En osäker APL-elev på väg mot sin första dag ute i näringslivet.

Se till att varje elev som går ut på sin APL känner sig förberedd och motiverad, istället för att kliva in med en klump i magen och en känsla av osäkerhet.

 

Varför skapa osäkerhet?

En elev på väg mot sin första APL, och ansiktsuttrycket avslöjar en viss osäkerhet! Vem skapar osäkerhetsfaktorerna som finns i elevens huvud?

Att kliva in i en ny arbetsmiljö kan vara både spännande och skrämmande, särskilt för en APL-elev som kanske har sin första kontakt med arbetslivet.

Hur ser du som företagare/handledare till att eleven får så bra förutsättningar som möjligt att prestera och lära sig saker på sin APL?

Allt för många tar idag för givet att alla APL-elever har samma förutsättningar för en första dag in arbetslivet. Många gruvar sig för att många saker är okända och de målar upp massor av hinder. En stor klump i magen om hur det ska bli. Ska vi se dessa som en sämre arbetskraft för att de inte "vågar" ta för sig i starten, eller för att de uppfattas vara "socialt inkompetenta"?

Kravställ!

Ställ som företag krav på ett besök innan med elev och lärare/mentor (om det är möjligt) och ge eleven en grundlig introduktion och tydlig information om vad som förväntas. Alla bra-att-veta-fakta: -var parkerar jag? - ska jag ha med matlåda? - var byter jag om?

En bra dialog mellan skolan, företaget/handledaren och eleven är avgörande för att skapa trygghet och säkerhet. Den tryggheten kommer göra att eleven kan leverera dag 1 på sin APL och elevens bild av företagets seriositet stärks.
Genom att säkerställa att eleverna har rätt kunskap om arbetsplatsens rutiner och säkerhetsföreskrifter, samt att de får en tydlig bild av sin roll, kan vi minimera stress och oro och öka prestation.

Se till att varje elev som går ut på sin APL känner sig förberedd och motiverad, istället för att kliva in med en klump i magen och en känsla av osäkerhet. Det är vårt ansvar att göra deras första steg in i branschen till en positiv och utvecklande upplevelse. Du kommer bli förvånad över skillnaden på APL:ens utfall och hur eleven utvecklas mot den kompetens som du vill att man ska.

Där startar arbetet med kompetensförsörjning och matchning. Trots det så säger många att "vi har inte tid att avsätta för detta!".

APL eller APF?

Jobbar du med APL eller APF? ArbetsPlatsförlagt Lärande eller ArbetsPlatsförlagd Förvaring? I den frågan ligger svaret hur attraktiv du är/blir som arbetsgivare.

Vill du ha hjälp med att skapa rutiner för arbetet kring APL, tveka inte att höra av dig. //
lars@kotzutbildning.com

Kram och trevlig helg

Vägen framåt!

  • Skapa rutiner för hur du vill att ditt företag ska uppfattas och vad som krävs för att nå dit.

  • Var delaktig i skolans programråd och ställ krav på framförhållning och introduktion.

  • Utbilda handledare! Att vara handledare och föra vidare sina yrkeskunskaper kräver mer än att bara kunna yrket.

  • Se till att eleven känner sig sedd, välkommen och att den utvecklas under sin APL-period.

  • Se till att följa upp din APL-elev och dokumentera.

Föregående
Föregående

Kom och lyssna…

Nästa
Nästa

Torsdagsfundering